Rob in 1966 voor de pits in Zandvoort, als racemonteur van het SRT (Stichts Racing Team).

In Oud-Loosdrecht kwam Rob voor het eerst in aanraking met de autosport. Zijn buurman Joop Heidendahl, eigenaar van de toenmalige Houthandel Utrecht en oprichter van de HUBO-keten, was een fervent autosportliefhebber. Joop nam veelvuldig deel aan rally's en races en boekte successen in de Tulpenrally en op het circuit van Zandvoort.

Op zijn twaalfde mocht Rob al af en toe mee naar het circuit in Zandvoort. Vlak voor de toegangspoort kroop hij dan bij Joop Heidendahl in de kofferbak van de auto  om zo stiekem in het rennerskwartier te geraken. Eenmaal de smaak te pakken was Rob er niet meer weg te slaan en heeft hij er later nog heel wat jaartjes doorgebracht. Na zijn militaire dienst, waar hij was opgetreden als korporaal monteur motorvoertuigen, heeft Rob op de technische avondschool zijn monteursdiploma gehaald. Intussen had buurman Joop Heidendahl het Stichts Racing Team opgericht, kortweg SRT.

 

 

Toen Rob in 1966 solliciteerde op de functie van racemonteur bij het SRT werd hij direct aangenomen. Daar werd zijn bijnaam "Barney", naast die van andere teamleden als "Jopie Slim", "Pietsjerico", "De Snor", “Goudtand” enz. Aanvankelijk (in 1965) bestond het team uit een BMW 700CS (Hans Oskamp), een DKW (Hans Frederikse), een Alfa Romeo Guilia TI Super (Hans Oskamp), een Ford Cortina (Nico Chiotakis), een Formule Hirondelle (Ronnie Ton), een Alfa Romeo 1600 GT (Rob Slotemaker), een Formule HVB (Ben Huisman), een Formule Elva (Huug de Kruijff) en een Porsche 911 (Cor Stenvert). Later, in 1966, volgden er weer andere auto's met andere coureurs. Zo kwamen er drie stuks Morris Mini Cooper S bij en twee Fiats Abarth 1000. De Mini's werden bestuurd door Hans Oskamp, Ben Huisman en Bennie Woltering. De Abarth's door Toine Hezemans en Ab Goedemans.

Rob alias "Barney" werd de vaste racemonteur voor de Morris Mini Cooper S van Hans Oskamp. Samen prepareerden zij een hagelnieuwe Cooper S af fabriek van 45 pk naar 140 pk. Met deze auto zijn voor het Stichts Racing Team vele successen geboekt, zowel nationaal als internationaal.

Op het rennerskwartier in Zandvoort. V.l.n.r. John Heidendahl, Hans Oskamp, Umberto Rizzi (vriend uit Italië) en Nico Chiotakis met uitlaat in de hand van zijn Alfa Romeo 1600 GTA.

 

Porsche 911 2000, Alfa Romeo 1600 GTA Compressor en Morris Mini Cooper 1300 S. V.l.n.r. Ben Pon, Joop Heidendahl, Nico Chiotakis en Hans Oskamp.

Gedurende de tijd dat hij voor het Stichts Racing Team werkzaam was heeft Rob ook nog gewerkt voor een privé coureur. Dat was de markante en welbespraakte onderwereldfiguur uit Amsterdam Tonio Hildebrand. Tonio had in Engeland bij Ralph Broad een originele Broadspeed gekocht. Een Broadspeed was een door Ralph Broad omgebouwde en geprepareerde Mini Cooper S met een schuine achterkant. Met een dergelijke auto reed je niet mee in de toerwagenklasse van 1.000 tot 1.300 cc, maar in zoals dat toen heette de "Formule Libre". De Formule Libre was een samenraapsel van automobielen die in de winkel niet te koop waren en met cilinderinhouden van 500 tot 5.000 cc., van Steyr Puch (model Fiat 500) t/m een Jaguar XK. Die reden dan allemaal door elkaar, ieder strijdend voor de klasse waarin hij of zij was ingedeeld. Uiteraard leverde dat, vooral door de grote verschillen in snelheid, spectaculaire beelden op.

 

Verleden tijd

Een documentaire (30 minuten) uit 1968 van Trino Flothuis

over de Nederlandse autocoureur Ben Pon (1936-2019)



 

De Engelsman Ralph Broad (rechts) in gesprek met Ben Huisman, achter de pits in Zandvoort.

Een advertentie van de Broadspeed. Topsnelheid 225 km/u.

 

V.l.n.r. Tonio Hildebrand, Rob en zijn assistent Paul, voor de Broadspeed op het rennerskwartier in Zandvoort.

Tekst op de foto: Thanks "Barney" met dank voor de eminente hulp! Tonio Hildebrand. 

 

Tonio met de Broadspeed GTS in actie op het circuit van Zandvoort.